KOP Dönem Başkanlığını yürüten Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde, KOP destekli sera projesi olan Hidrojen Isıtma Sistemli GES Hİdrosera Pilot Uygulama Projesi için tanıtım toplantısı düzenlendi. 16 Nisan 2025 tarihinde Üniversitemiz Senato Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş, Prof. Dr. Hüseyin Şimşek ve Prof. Dr. Musa Özata, il müdürleri, proje sorumluları, KOP yetkilileri, akademik ve idari personel ile basın mensupları katıldı.

Toplantı öncesi KOP Dr. Başkanı Murat Karakoyunlu ve beraberindekiler Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’i makamında ziyaret etti.  Ziyarette üniversitemizin KOP Dönem Başkanlığı süresince gerçekleştirilecek projeler hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Ziyaret sonrası Hidrojen Isıtma Sistemli GES Hİdrosera Pilot Uygulama Projesi Tanıtım Toplantısına geçildi. Senato Salonunda gerçekleşen toplantıda ilk olarak Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil söz alarak ÜNİKOP Dönem Başkanlığını iki yıl boyunca üniversitemizde olduğunu belirtti. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak ilimizin ve bölgemizin kalkınmasına katkı sağlayacak işlerin içinde olduklarını anlatan Rektör Karahocagil, dönem başkanlığı süresince de bölge üniversiteleri ile iletişim ve iş birliği halinde olacaklarını kaydetti. KOP’un bölgemizde ve ilimizde önemli çalışmaları olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak kendilerinin de iyi ve güzel işlere imza atacaklarını sözlerine ekledi. Toplantının verimli geçmesi temennisinde bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in ardından KOP Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu söz alarak üniversitemizin iki yıl sürecek ÜNİKOP Dönem Başkanlığını tebrik etti. Bölgesel kalkınma faaliyetlerinin ülkemizin ve bölgelerin gelişimi adına önemli olduğunu anlatan Dr. Karakoyunlu, projelerin desteklenmesinde ilk olarak bölgenin potansiyeline bakıldığını söyledi. Hayata geçirilen projelerde akademik görüşe de önem verdiklerini kaydeden KOP Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, üniversitemizde tanıtımı yapılan GES Destekli Hidrosera’nın Türkiye’de bir ilk olduğunu vurguladı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile çalışmaktan memnuniyet duyduklarını da anlatan Karakoyunlu, toplantının verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Proje Yürütücüsü Üniversitemiz Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Başak, Hidrojen Isıtma Sistemli GES Hidrosera Pilot Uygulama Projesinin sunumunu gerçekleştirdi. GES Destekli Hidrosera’nın Türkiye’de ilk defa üniversitemizde uygulandığını anlatan Başak, Proje kapsamında üniversitemize ait Ar-Ge serasında 79 kwe kapasiteli Güneş Enerji Santrali (GES) ve seraların ısıtılmasında kullanılan yeni nesil hidrojen plazma ısıtma sistemi kurulduğunu söyledi. Kullanılan sistem ile Ar-Ge Serasından ilk ürünlerin alındığını kaydeden Doç. Dr. Hakan Başak, proje ile aynı zamanda da elektrik maliyetinde önemli ölçüde tasarruf edildiğini vurguladı.

Daha sonra Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Kalite Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Üniversitelerde Kalite Yönetim Sisteminin Kurulması ve Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi başlıklı sunumunu yaptı. Ardından Doç. Dr. İsmail Demir üniversitemizin KOP tarafından kabul edilen ve edilmesi planlanan projelerini anlattı.

Toplantı sonunda üniversitemizin Ar-Ge Serası ziyaret edilerek yürütülen proje yerinde değerlendirildi. Ar-Ge Serasına Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu katılarak proje hakkında detaylı bilgiler aldılar.

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesi Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Programı kapsamında desteklenen ve üniversitemiz Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (JİSTUAM) Ar-Ge serasında “Hidrojen Isıtma Sistemli Güneş Enerji Sistemi Hidrosera Pilot Uygulama Projesi” yürütülüyor. Proje kapsamında üniversitemize ait Ar-Ge serasında 79 kwe kapasiteli Güneş Enerji Santrali (GES) ve seraların ısıtılmasında kullanılan yeni nesil hidrojen plazma ısıtma sistemi kuruldu. GES sistemi ile güneşten elde edilen sürdürülebilir elektrik enerjisi, çevre dostu hidrojen plazma ısıtma sisteminde ısıya dönüştürülerek seraların ısıtılmasında kullanılıyor. GES Destekli Hidrojen Isıtma sistemi dünyada ve ülkemizde ilk olarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ar-Ge Serasında kullanılarak önemli bir başarı elde edildi. GES ile elde edilen elektrik enerjisi, çevre dostu hidrojen plazma ısıtma sisteminde ısıya dönüştürülerek seraların ısıtılmasında kullanılıyor. Proje ile seraların ısıtılmasında sürdürülebilir ve çevre dostu alternatif bir ısıtma sistemi olabilecek, GES destekli hidrojen plazma ısıtma sisteminin sera ısıtma performansı ve ısıtma maliyetinin doğalgaz ve jeotermal sera ısıtması ile kıyaslanarak belirlenmesi amaçlanırken bir yıllık uygulama sonucunda proje ile elektrik maliyetinde önemli ölçüde tasarruf elde edildi.

Proje Yürütücüsü Üniversitemiz Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Başak proje kapsamında Ar-Ge Serasında ilk ürünlerin alındığını belirterek tanıtımda ilimiz protokolüne, Hidrosera’nın kurulumu, çalışması ve verimliği hakkında bilgiler verdi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı 2025